Header title and ,,,,
Fremantle Builders Logo
Fremantle builders title block

Fremantle  Builders & Contractors

Commercial & Residential Building Contractors

Awards | Addition | Restoration | Heritage

New home addition renovation extension
Category  -  Residential Alterations and Additions 


Fremantle Builders restoration and refurbishment of this existing workers cottage included new additions to both front and rear of the property with a clear response to environment and energy efficiency forming the primary approach to planning and design by architect Bernard Seeber.  

 
New home addition renovation extension

The additions complement the original cottage through the maintenance of an unobstructed and transparent progression of built spaces and provide naturally lit, simple format, spatial volumes. New restoration work promoted the humble architecture of the original Cottage which was originally built in 1893.

The additions are a complementary form built within the surrounding site, renewing a significant historical link to the built context of the area.  The addition and restoration to the front of the Cottage with unhindered viewing encourages synergy between the building occupants, community and social interaction.

New home addition renovation extension

The strategy incorporated for this project to include passive solar design features incorporates full glazing to the north facing wall with external louvers controlling solar access. 

The internal concrete floor collects the suns warmth creating a solar mass to warm the space during cooler months Continuous sky lights running the full length of the addition again aiding in energy management. 

Considerations were made for the inclusion of additional south facing windows to increase ventilation and air flow.    Low-E glass                                                                                                                           was installed improving solar and thermal performance aiding in                                                                                                                              increased energy efficiencies. 

New home addition renovation extension

At the same time the limestone walls were rebuilt,  fully restored and pointed up, beautiful new solid Jarrah timber windows and door frames were installed and smooth red bricks build in to quoin the openings laid with traditional white lime mortar and obtaining a neat finish by cutting the mortar back and finishing with tuck pointing. This style was exported to Australia by British settlers in the 19th century but  was developed in England in the late 18th century.

New home addition renovation extension

Fremantle Builders restoration of this original heritage listed cottage included demolishing front verandah and rear addition of cottage and included complete stip out internally,  stripping the tiles from the roof and replacing all degradated timbers, removing all external render, dilapidated limestone walls,  internal floors, stumps and bearers, dilapidated windows, asbestos and drummy plaster, leaving the bare bones ready for complete restoration. 

As the builder and head contractor we undertook and contracted the works for the demolition of an existing addition to the rear of the cottage, out buildings and ablution block including the removal of large trees to make way for the new solar passive additions. The demolition also included the removal and disposal of hazardous materials such as asbestos.


Internally we undertook the restoration of the cottage, including restumping and re-flooring, built in an additional ensuite and bedroom to existing space. Replace ceilings, replace all windows with new Jarrah double hung and French doors, installed new light fittings and fixtures, fans and air-conditioning throughout. Replaced and made good traditional skirting, rebuilt the fire place to suit gas log heater. Made good, all walls and repainted.


Externally we completely removed existing tiles and timber roof frame rebuilding new timber framed Jarrah roof and sheeting with imported thicker gauge galvanised custom orb sheeting, gutters and down pipes. The verandah was demolished and rebuilt with bullnose roof in addition to new floor frame and decking.   A complete restoration of existing stone work comprising built in new coin work to all corners including all door and window openings and then tuck pointed.


The addition to the rear comprised of a timber framed and glass structure encompassing large north facing windows with an expansive concrete heated floor to maximise solar efficiencies. The implementation of external louvers to the north window controls solar access to the room.


In the front addition, the glass walls allow an unobstructed view of the restored heritage cottage. The louver windows permit the flow or air through the expanse of the home. The timber lined floors and ceiling creates and ambiance exudes an atmosphere that is spacious, relaxing, warm and welcoming.


The driver for design was the architect, influenced by the requirements in the client brief.  The construction also had to adhere to Fremantle Councils heritage guidelines, which includes facilitating the conservation of building of heritage value and to ensure that development occurs with due regard to identified heritage values in the interest of the community. Enforcing that restoration and additions undertaken should respect and be sympathetic to the heritage values of the area.


The project was designed and built to embrace solar passive gain. The concrete floor running along the large north facing window creating a thermal mass was designed to collect, store, and distribute solar energy in the form of heat from our winter sun and reject solar heat in the summer by use of external directional louvers. The design encompassed abundant windows for cross ventilation, 50% of the north facing side. This allowed ample circulation and sun heat penetration to permit passive movement of air throughout the home. Insulation was included in ceilings and stud framed walls to minimize heat gain and loss. The design incorporated galvanised corrugated iron roof sheeting to deliver high solar reflectance reducing heat transfer to the surface and a high solar emittance.Having a large open space in the addition, it was disposed to reverberation of sound waves or echo. The use and installation of an acoustic ceiling greatly helped improve the quality of the produced sound in turn reducing the echo and improving sound quality.


The cottage itself was in complete degradation, the external render was removed exposing the deteriorated limestone & decomposed lime mortar. Pointing up was a necessity along the way to ensure stability and prevent further degradation while the job was in progress. Removing the render also exposed large vertical cracks in the cottage walls. Those areas of wall were pulled down and rebuilt by stone masons. On removal of the original timber windows the limestone heads and part of the walls collapsed. New jarrah windows were built in incorporating new coined brickwork and an arch head over supported by rods and stirrups.  Fremantle Builders sourced the availability of suitable recycled bricks which were adequate for the purpose and approved by the architect. After selection was approved and brick coin work built in and tuck pointed. 


All bathroom toilets systems were concealed within the wall frame allowing a clean and sleek appearance. Each wet area has its own temperature control pad to adjust to the individual’s desired requirements.Custom designed continuous sky lighting running the  full length of the bathrooms utilised as a feature incorporating an abundance of natural light aiding in energy management. 


The project effectively harmonised and successfully combined old world cottage charm with contemporary living.  The restoration and addition reflects the combined personal style and passion of the clients incorporating a clear respect for the heritage for the front cottage. The open plan living style to the rear addition offers convenience and sociability. Another fashionable feature is the large expanse of glass extending the eye beyond the living area to the backyard. The sliding glass wall cleverly extending the living area to encompass the backyard creating the ultimate embodiment of indoor outdoor living.


Australian Jarrah hard wood was used throughout the construction in the sub frame, floor, windows and door frames including roof frame. Jarrah's natural properties include a high resistance to weather, rot and termites making it valuable for a range of uses. Its density also makes it fire resistant. 


The cottage is constructed with random limestone rubble walls and blocks to the frontage comprising natural thermal properties. The new ceilings are insulated gyprock and acoustic soundboard. The roof, galvanised custom orb imported from over east. Hard wall plaster to the internal cottage. The exterior limestone face was restored and pointed up enhancing the effect. The coin was tuck pointed adding to the classic appeal. The addition is timber framed clad in a mixture of five ply and vertically positioned timber boards. White gloss paint work reflecting the heat of the day creating a cooler and more energy efficient ambiance inside on hot summer days.